8 weekse groepstraining

MINDFULNESS IN HET DAGELIJKS LEVEN

LEER HOE JE RELAXT KUNT BLIJVEN IN STRESSVOLLE SITUATIES

Het dagelijkse leven is intensief. We worden overspoeld met informatie. Alles en iedereen vraagt steeds meer aandacht en er wordt steeds meer van ons verwacht. Stress en de daaraan gerelateerde klachten nemen toe. Slaapproblemen, depressies, burn-outs…

Stress is een serieus probleem. Dat merk je aan jezelf en dat zie je om je heen. Op je werk, op school en thuis. En niet zo mooi: steeds vaker bij jonge mensen. Het idee dat stress vanzelf wel minder wordt is een illusie. Stressvolle situaties zijn een vast onderdeel van ons leven.

Wat je wèl kunt veranderen is de manier waarop je met stress omgaat. En dat is precies waar mindfulness – en deze training – voor bedoeld is. In acht weken leer je hoe je structureel meer grip kunt krijgen op gedachten, gevoelens en emoties zodat je bewuster en relaxter reageert op stressvolle situaties.

welk Resultaat kun je verwachten

In het kort

De eerstvolgende training start op 3 februari 2023. [Bijna vol]

Training: 3/2, 10/2, 17/2, 24/2, 3/3, 10/3, 24/3 en 31/3

Stiltedag: 17/3

Voor wie is deze training geschikt

De 8-weekse mindfulness training is voor iedereen geschikt. Man, vrouw, jong en oud kan deelnemen. Zelfs fysieke klachten hoeven geen probleem te zijn. (Als je toch twijfels hebt, schroom dan niet om contact op te nemen!) 

Eigenlijk is er maar 1 voorwaarde: commitment. Tijdens deze mindfulness training is er geen ruimte voor “zweverig gedoe”. Je gaat met jezelf aan de slag en daar moet je voor willen gaan. Als je dit niet wilt of kunt is deze training niets voor jou!

Het Programma

Deze mindfulness-training is gebaseerd op het wetenschappelijk onderbouwde Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) programma, ontwikkeld door de Amerikaan Jon Kabat-Zinn. Het programma bestaat al ruim 35 jaar en is tijdens verschillende wetenschappelijke onderzoeken steeds weer als bewezen effectief gebleken. 

De training is opgebouwd uit acht sessies die ieder een bepaald aspect van stressreductie belichten. Gedurende deze acht sessies ga je merken dat je steeds bewuster en adequater met gedachten, gevoelens en emoties omgaat.

Het is wel goed om te beseffen dat serieus oefenen bepalend is voor het succes! Vergelijk het maar met de sportschool. Zelfs het meest uitgekiende trainingsschema gaat niet werken zolang jij op de bank blijft zitten. Om resultaat te behalen moet je er mee aan de slag. Dat geldt ook voor deze training.

Leren herkennen van automatische gedachten

Heb je er ooit bij stil gestaan hoeveel dingen je eigenlijk op de automatische piloot doet? Dat kan in veel gevallen best handig zijn, maar toch is het goed om hier af en toe ook even bij stil te staan. De eerste sessie van deze training gaat over aandacht, de invloed van de automatische piloot.

Sessie 1: De automatische piloot

Hoe gedachten je dagelijkse bezigheden beïnvloeden

De hele dag word je geconfronteerd met gebeurtenissen die direct van invloed zijn op hoe jij je voelt. Prettige gebeurtenissen houden we het liefste vast terwijl we onprettige gebeurtenissen het liefst wegduwen. Deze 2e sessie gaat over ervaringen, gedachten en de wisselwerking ertussen

Sessie 2: In je hoofd wonen

Via bewegen en zelfonderzoek kom je meer te weten over jouw grenzen

Sessie 3 staat in het teken van jouw grenzen. Waar liggen ze en hoe herken je ze? Je lichaam is daarbij een belangrijke informatiebron en we gaan dus trainen hoe je hier naar kunt luisteren en - heel belangrijk - op de signalen kunt anticiperen.

Sessie 3: Omgaan met grenzen

Van stress-reactie naar stress respons

Vandaag de dag hebben we vaak te maken met stress en de impact hiervan is groter dan we denken. In deze sessie ga je ontdekken hoe stress zich bij jou manifesteert. Bij welke signalen je maar beter opmerkzaam moet zijn. Deze les vormt de basis voor een leven met minder stress!

Sessie 4: STRESS leren herkennen

Leren accepteren is een proces en gaat niet vanzelf

In sessie 5 ga je - heel concreet - leren hoe je stressvolle situaties tegemoet kunt treden. Wat zijn jouw gewoontes en welke patronen zijn kenmerkend voor jou. Onze reactie op stress gebeurt vaak automatisch maar in deze les ontdek je dat je ook een keuze hebt.

Sessie 5: Toelaten en accepteren

Geloof niet alles wat je denkt

Dat (automatische) gedachten een grote rol spelen bij onze stemming en wat we waarnemen is inmiddels geen geheim meer. Ik sessie 6 ga je leren om gedachten en gevoelens te onderzoeken. En dat is prettig want hierdoor zie je ze voor wat ze zijn.

Sessie 6: Gedachten zijn geen feiten

Op zoek naar energievreters en energiegevers

In deze sessie beginnen we met het toepassen van mindfulness in het dagelijkse leven. Wat gééft energie, wat vréét energie en hoe vind je de balans.

Sessie 7: Balans in je dagelijkse leven

Hoe ga je het geleerde toepassen in het dagelijks leven

Life goes on… ook na 8 weken mindfulness training. In deze sessie gaan we het hebben over hoe je jouw aandachtspier krachtig en flexibel kunt houden.

Sessie 8: DE TRAINING IS VOORBIJ. EN NU...?

Hoe werkt het

De mindfulness-training staat vooral in het teken van “doen en oefenen”. Gedurende acht weken gaan we aan de slag met verschillende oefeningen, maar uiteraard komen ook de theoretische aspecten ruimschoots aan bod. Daarnaast is er veel ruimte voor interactie.

De training bestaat uit 8 sessies en een stiltedag. Tijdens de sessies van ongeveer twee uur behandelen we de lesstof en doen we oefeningen die dit ondersteunen. 

Ook krijg je oefeningen waar de thuis mee aan de slag kunt.  Dit is belangrijk want hierdoor ontwikkel je de, tijdens de les geleerde vaardigheden, waardoor het steeds gemakkelijker (en natuurlijker) wordt om ze toe te passen. Gemiddeld ben je dagelijks zo’n drie kwartier bezig met de oefeningen. Dat lijkt in eerste instantie misschien veel maar geloof me, het valt reuze mee en de oefeningen zijn fijn om te doen. 

Tijdens de sessies is er uiteraard genoeg ruimte voor evaluatie en het delen van ervaringen

ONLINE LEEROMGEVING

Naast de bijeenkomsten krijg je ook een persoonlijke toegangscode voor de online leeromgeving. Hier vind je iedere week informatie over de behandelde lesstof, oefeningen en meditaties. De toegang is voor onbepaalde tijd zodat je alle materialen ook na de training gewoon kunt blijven gebruiken.

Praktische Informatie

Duur
De training bestaat uit zeven wekelijkse bijeenkomsten van 2 uur en één bijeenkomst van een hele dag.

Lesdata

De eerstvolgende training start op 3 februari 2023 [Bijna vol]

Training: 3/2, 10/2, 17/2, 24/2, 3/3, 10/3, 24/3 en 31/3
Stiltedag: 17/3

De lessen worden in gegeven op vrijdagmorgen van 9:30-11:30 uur.

Locatie
De training wordt gegeven op de Van Hoornlaan 2 in Zutphen.

Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld voor de 8-weekse Mindfulness training bedraagt voor particulieren €499,00 (incl. BTW).  Dit is inclusief toegang tot de online leeromgeving, gebruik van materialen en een heerlijke lunch tijdens de bijeenkomst van de hele dag. De betaling van het inschrijfgeld dient voor de start van de training te zijn voldaan.

Als je als particulier graag deel zou willen nemen aan de training maar niet de middelen hebt om het inschrijfgeld te voldoen neem dan even contact op. Wellicht kunnen we samen een oplossing vinden waardoor je wel deel kunt nemen.

Verzekering
Er is een groot aantal verzekeringsmaatschappijen dat (een deel van) de mindfulness training vergoedt. Omdat dit verschilt per maatschappij en polis is het verstandig om hier vooraf bij de verzekeringsmaatschappij naar te informeren. Je kunt ook even kijken op de zorgwijzer-website.

Persoonlijke Intake vooraf
Voor de start van de cursus wil ik graag een persoonlijk gesprek met je voeren om kennis te maken en (persoonlijke) wensen en verwachtingen af te stemmen.