8 weekse vervolgtraining

compassie IN HET DAGELIJKS LEVEN

leer mild te blijven Voor jezelf (en voor anderen)

Je hebt hem vast en zeker al eens ontmoet; jouw innerlijke criticus. De stem in je hoofd die zich continue met jouw leven bemoeit. Die jou bekritiseert. Misschien zelfs al eens geroepen heeft dat jij niet goed genoeg bent. De stem die zorgt voor zelfkritiek en onzekerheid. De stem die altijd van alles vindt over alles en iedereen in de wereld om jou heen. Die je kan belemmeren om te zijn wie je bent en te bereiken wat je wilt. 

De training – Compassietraining in het dagelijkse leven – helpt je om deze innerlijke criticus te herkennen en er op een vriendelijke manier mee om te gaan. Door je zelfbewustzijn te vergroten en je zelfcompassie te versterken, kun je hem tot rust brengen en je meer richten op positieve gedachten en gevoelens.

Daarnaast ontwikkel je tijdens deze compassietraining ook innerlijke veerkracht. Dit betekent dat je beter in staat bent om met moeilijke situaties om te gaan en sneller te herstellen na tegenslagen. Je leert om je te richten op jouw innerlijke kracht en hulpbronnen in plaats van je te laten overweldigen door negatieve emoties.

Of je nu worstelt met de innerlijke criticus of gewoon je veerkracht wilt vergroten, de compassietraining kan je helpen om een meer liefdevolle en positieve relatie met jezelf (en de wereld om jou heen) te ontwikkelen. In 8 weken leer je hoe je kalm en aanwezig kunt blijven in het midden van alle ups en downs die het leven met zich meebrengt.

welk Resultaat kun je verwachten

In het kort

De eerstvolgende training start op vrijdag 12 mei 2023.

Training: 12/5, 19/5, 26/5, 2/6, 9/6, 16/6, 30/6 en 7/7

One Day Retreat: 23/6

Voor wie is deze training geschikt

De 8-weekse compassie-training is bij uitstek geschikt voor mensen die al een (MBSR) mindfulness-training zoals bijv. Mindfulness in het dagelijkse leven hebben gevolgd. Heb je dit nog niet gedaan dan adviseer ik je om eerst deze training te volgen.

Mensen die een mindfulnesstraining hebben gevolgd hebben geleerd hoe ze gezond om kunnen gaan met stress, psychisch, lichamelijk lijden of in de omgang met anderen. Regelmatig onstaat daarbij de behoeft aan (zelf)compassie omdat ze kampen met de gevolgen van een ziekte, onverwerkt verdriet of gevoelens van eenzaamheid. Anderen gaan gebukt onder bijv. zorgtaken voor een familielid, prestatiedruk op het werk of de verwachtingen van “het maakbare leven”.

En… natuurlijk geldt de voorwaarde commitment. Ook tijdens de compassie training is er geen ruimte voor “zweverig gedoe”. Je gaat met jezelf aan de slag en daar moet je voor willen gaan. Als je dit niet wilt of kunt is deze training nog niets voor jou!

Het Programma

De training, ontwikkeld door Frits Koster en Erik van de Brink, is opgebouwd uit acht sessies die ieder een bepaald aspect van leven met compassie belichten. 

Het is wel goed om te beseffen dat serieus oefenen bepalend is voor het succes! Vergelijk het maar met de sportschool. Zelfs het meest uitgekiende trainingsschema gaat niet werken zolang jij op de bank blijft zitten. Om resultaat te behalen moet je er mee aan de slag. Dat geldt ook voor deze training.

Het geëvolueerde brein

In de eerste sessie kijken we naar de evolutie van ons brein en maken we kennis met een drietal emotie regulatie systemen.

Sessie 1: Overleven of Tevreden leven

Reacties bij gevaar en zelfcompassie

In de tweede sessie behandelen we stress en de instinctieve reacties van ons lichaam. Daarnaast schenken we aandacht aan verschillende wegen naar zelfcompassie en hoe we ons voorstellingsvermogen daarbij kunnen gebruiken.

Sessie 2: Vriendschap sluiten met innerlijke demonen

Verlangens en innerlijke patronen ontwarren

In de derde sessie verkennen we hoe we wijs en compassievol met verlangens en innerlijke patronen om kunnen gaan. Patronen kunnen lastig worden wanneer ze zich automatisch herhalen in situaties die een ander antwoord vragen.

Sessie 3: Mild omgaan met gewoontes

Compassie tastbaar maken

In sessie vier maken we kwaliteiten, vaardigheden en de sfeer waarin compassie goed kan floreren heel concreet aan de hand van het model ”de lotus van compassie”.

Sessie 4: Uit de modder groeit de lotus

Zelf en anderen - de cirkel uitbreiden

Deze vijfde sessie staat in het teken van de relationele kwaliteiten van vriendelijkheid en compassie. Vasthouden aan vaste ideeën en overtuigingen over onszelf en anderen zijn vaak een valkuil in onze relaties.

Sessie 5: Geven en ontvangen

Geluk cultiveren

In sessie zes verdiepen we ons in de vier hartkwaliteiten die we ook wel vier levensvrienden noemen; liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid.

Sessie 6:Vrienden voor het leven

Wijsheid en compassie in het dagelijkse leven brengen

In deze zevende sessie gaan we ontdekken hoe we door bewustwording meer keuzevrijheid kunnen krijgen en hoe we wijs en compassievol handelen in ons dagelijkse leven kunnen integreren.

Sessie 7: Heartful mind, Mindful heart

Leven vanuit je hart

In deze achtste en laatste sessie besteden we oa. aandacht aan hoe je verder kunt gaan na de training en verkennen we verschillende oefenmogelijkheden in het dagelijkse leven.

Sessie 8: Het leven helen met compassie

Hoe werkt het

De training “Compassie in het dagelijkse leven” staat vooral in het teken van “doen en oefenen”. Gedurende acht weken gaan we aan de slag met verschillende oefeningen, maar uiteraard komen ook de theoretische aspecten ruimschoots aan bod. Daarnaast is er veel ruimte voor interactie.

De training bestaat uit 8 sessies en een One Day Retreat. Tijdens de sessies van ongeveer twee uur behandelen we de lesstof en doen we oefeningen die dit ondersteunen. 

Ook krijg je oefeningen waar je thuis mee aan de slag kunt.  Dit is belangrijk want hierdoor ontwikkel je de tijdens de les geleerde vaardigheden waardoor het steeds gemakkelijker (en natuurlijker) wordt om ze toe te passen. Gemiddeld ben je dagelijks zo’n drie kwartier bezig met de oefeningen. Dat lijkt in eerste instantie misschien veel maar geloof me, het valt reuze mee en de oefeningen zijn fijn om te doen. 

Tijdens de sessies is er uiteraard genoeg ruimte voor evaluatie en het delen van ervaringen

ONLINE LEEROMGEVING

Naast de bijeenkomsten krijg je ook een persoonlijke toegangscode voor de online leeromgeving. Hier vind je iedere week informatie over de behandelde lesstof, oefeningen en meditaties. De toegang is voor onbepaalde tijd zodat je alle materialen ook na de training gewoon kunt blijven gebruiken.

Praktische Informatie

Duur
De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten van ca. 2 uur en één bijeenkomst van een hele dag.

Lesdata

De eerstvolgende training start op vrijdag 11 mei 2023 

Training: 12/5, 19/5, 26/5, 2/6, 9/6, 16/6, 30/6 en 7/7
One Day Retreat: 23/6

De lessen worden in gegeven op vrijdagmorgen van 9:30-11:30 uur.

Locatie
De training wordt gegeven op de Van Hoornlaan 2 in Zutphen.

Inschrijfgeld
Het inschrijfgeld voor de 8-weekse Compassie training bedraagt voor particulieren €499,00 (incl. BTW). Bedrijven en instanties betalen €499 exclusief BTW  Dit is inclusief toegang tot de online leeromgeving, gebruik van materialen en een heerlijke lunch tijdens het One Day Retreat. De betaling van het inschrijfgeld dient voor de start van de training te zijn voldaan.

Als je als particulier graag deel zou willen nemen aan de training maar niet de middelen hebt om het inschrijfgeld te voldoen neem dan even contact op. Wellicht kunnen we samen een oplossing vinden waardoor je wel deel kunt nemen.

Persoonlijke Intake vooraf
Voor de start van de training wil ik graag een persoonlijk gesprek met je voeren om kennis te maken en (persoonlijke) wensen en verwachtingen af te stemmen.