8 weekse vervolgtraining

zelfcompassie in het dagelijkse leven

leer mild te blijven Voor jezelf (en voor anderen)

Je hebt hem vast en zeker al eens ontmoet; jouw innerlijke criticus. De stem in je hoofd die zich continue met jouw leven bemoeit. Die jou bekritiseert. Misschien zelfs al eens geroepen heeft dat jij niet goed genoeg bent. De stem die zorgt voor zelfkritiek en onzekerheid. De stem die altijd van alles vindt over alles en iedereen in de wereld om jou heen. Die je kan belemmeren om te zijn wie je bent en te bereiken wat je wilt. 

De training – Compassie in het dagelijkse leven – helpt je om deze innerlijke criticus te herkennen en er op een vriendelijke manier mee om te gaan. Door je zelfbewustzijn te vergroten en je zelfcompassie te versterken, kun je hem tot rust brengen en je meer richten op positieve gedachten en gevoelens.

Daarnaast ontwikkel je tijdens deze compassietraining ook innerlijke veerkracht. Dit betekent dat je beter in staat bent om met moeilijke situaties om te gaan en sneller te herstellen na tegenslagen. Je leert om je te richten op jouw innerlijke kracht en hulpbronnen in plaats van je te laten overweldigen door negatieve emoties.

Of je nu worstelt met de innerlijke criticus of gewoon je veerkracht wilt vergroten, de compassietraining kan je helpen om een meer liefdevolle en positieve relatie met jezelf (en de wereld om jou heen) te ontwikkelen. In 8 weken leer je hoe je kalm en aanwezig kunt blijven in het midden van alle ups en downs die het leven met zich meebren

welk Resultaat kun je verwachten

In het kort

Er staat op dit moment nog geen training gepland.

Voor wie is deze training geschikt

De 8-weken durende compassietraining is perfect voor hen die al een mindfulness basis hebben, Bijvoorbeeld door het volgen van ‘Mindfulness in het dagelijkse leven‘ of een vergelijkbare MBSR training. Heb je deze stap nog niet gezet, dan raad ik je aan om eerst deze fundamentele training te volgen.

Degenen die een mindfulness cursus hebben voltooid, weten hoe ze op een gezonde manier kunnen omgaan met stress en uitdagingen op psychologisch en fysiek vlak, of in interacties met anderen. Vaak ontstaat er een verlangen naar meer (zelf)compassie, vooral als men te maken heeft met de impact van ziekte, onverwerkte rouw of gevoelens van eenzaamheid. Anderen ervaren druk door bijvoorbeeld de zorg voor een familielid, prestatie-eisen op werk of de verwachtingen die gepaard gaan met het idee van een ‘maakbaar leven’.

En ja, inzet is een vereiste. Ook bij de compassietraining is er geen plaats voor vaagheid of “zweverig gedoe”. Je zult intensief met jezelf aan de slag gaan en daar moet je volledig voor openstaan. Ben je hier nog niet klaar voor, dan is deze training waarschijnlijk nog niet geschikt voor jou!

Het Programma

De training is opgebouwd uit acht sessies die ieder een bepaald aspect van leven met compassie belichten. 

Het is wel goed om te beseffen dat serieus oefenen bepalend is voor het succes! Vergelijk het maar met de sportschool. Zelfs het meest uitgekiende trainingsschema gaat niet werken zolang jij op de bank blijft zitten. Om resultaat te behalen moet je er mee aan de slag. Dat geldt ook voor deze training.

Het geëvolueerde brein

In de eerste sessie kijken we naar de evolutie van ons brein en maken we kennis met een drietal emotie regulatie systemen.

Sessie 1: Overleven of Tevreden leven

Reacties bij gevaar en zelfcompassie

In de tweede sessie behandelen we stress en de instinctieve reacties van ons lichaam. Daarnaast schenken we aandacht aan verschillende wegen naar zelfcompassie en hoe we ons voorstellingsvermogen daarbij kunnen gebruiken.

Sessie 2: Vriendschap sluiten met innerlijke demonen

Verlangens en innerlijke patronen ontwarren

In de derde sessie verkennen we hoe we wijs en compassievol met verlangens en innerlijke patronen om kunnen gaan. Patronen kunnen lastig worden wanneer ze zich automatisch herhalen in situaties die een ander antwoord vragen.

Sessie 3: Mild omgaan met gewoontes

Compassie tastbaar maken

In sessie vier maken we kwaliteiten, vaardigheden en de sfeer waarin compassie goed kan floreren heel concreet aan de hand van het model ”de lotus van compassie”.

Sessie 4: Uit de modder groeit de lotus

Zelf en anderen - de cirkel uitbreiden

Deze vijfde sessie staat in het teken van de relationele kwaliteiten van vriendelijkheid en compassie. Vasthouden aan vaste ideeën en overtuigingen over onszelf en anderen zijn vaak een valkuil in onze relaties.

Sessie 5: Geven en ontvangen

Geluk cultiveren

In sessie zes verdiepen we ons in de vier hartkwaliteiten die we ook wel vier levensvrienden noemen; liefdevolle vriendelijkheid, compassie, medevreugde en gelijkmoedigheid.

Sessie 6:Vrienden voor het leven

Wijsheid en compassie in het dagelijkse leven brengen

In deze zevende sessie gaan we ontdekken hoe we door bewustwording meer keuzevrijheid kunnen krijgen en hoe we wijs en compassievol handelen in ons dagelijkse leven kunnen integreren.

Sessie 7: Heartful mind, Mindful heart

Leven vanuit je hart

In deze achtste en laatste sessie besteden we oa. aandacht aan hoe je verder kunt gaan na de training en verkennen we verschillende oefenmogelijkheden in het dagelijkse leven.

Sessie 8: Het leven helen met compassie

Hoe werkt het

De training “Compassie in het dagelijkse leven” staat vooral in het teken van “doen en oefenen”. Gedurende acht weken gaan we aan de slag met verschillende oefeningen, maar uiteraard komen ook de theoretische aspecten ruimschoots aan bod. Daarnaast is er veel ruimte voor interactie.

De training bestaat uit 8 sessies en een One Day Retreat. Tijdens de sessies van ongeveer twee uur behandelen we de lesstof en doen we oefeningen die dit ondersteunen. 

Ook krijg je oefeningen waar je thuis mee aan de slag kunt.  Dit is belangrijk want hierdoor ontwikkel je de tijdens de les geleerde vaardigheden waardoor het steeds gemakkelijker (en natuurlijker) wordt om ze toe te passen. 

Tijdens de sessies is er uiteraard genoeg ruimte voor evaluatie en het delen van ervaringen